Triathlon

Schaatsen, hardlopen en andere sporten mogen hier geplaatst worden
Gebruikersavatar
Mac944
Carbon Racefiets
Berichten: 3268
Lid geworden op: ma 07 januari 2008 18:10
Fiets: Canyon Ultimate CF
CTWT-lid: Ja
Locatie: Zandvoort
Contacteer:

Re: Triathlon

Bericht door Mac944 » do 08 juni 2017 18:18

Leuk om al die ervaringen te lezen. Ronald, was dit de eerste keer dat je in een wetsuit zwom? En dus de eerste keer dat je hem uittrok in T1? Dan kan ik me voorstellen dat je eerste triathlonervaring enigszins tegenviel. Wissels trainen wil wel helpen, en af en toe zwemmen in je wetsuit gaat ook wel schelen. Je hebt toch al een volgende triathlon op het programma staan?

Ik heb zondag de OD van Amsterdam gedaan. Na 2 weken daarvoor in slechte doen de halve van Nieuwkoop te hebben gedaan was ik wel toe aan een positieve ervaring. Zwemmen was zonder wetsuit maar dit ging eigenlijk wel aardig. Ik zal nooit een 'vis' worden maar zat met mijn tijd net iets achter de gemiddelde tijd in mijn AG. Bij het fietsen wilde ik weer eens proberen tempo te maken en dat ging ondanks de vele 90 en 180 graden bochten in het rondje, dat zes keer moest worden afgelegd, best aardig. Met 38 gemiddeld had ik de tweede tijd in mijn AG. Het lopen ging redelijk, ik had iets sneller verwacht, maar door de relatief vele hoogtemeters kwam ik niet onder de 40 minuten. Met een 6e plek in mijn AG kwalificeerde ik me voor het 'WK OD voor Age Groupers' in Rotterdam en dat was dan wel weer grappig.

Benieuwd naar jullie volgende wedstrijden.
________________________
http://www.swimbikerun.nl

Gebruikersavatar
Ronald
Carbon Racefiets
Berichten: 8301
Lid geworden op: wo 24 mei 2006 21:11
Fiets: Cannondale Supersix
CTWT-lid: Ja
Locatie: Den Haag
Contacteer:

Re: Triathlon

Bericht door Ronald » vr 09 juni 2017 15:23

Ik moet idd vooral gaan zwemmen de komende tijd. MAAR WAAR HAAL IK DE TIJD VANDAAN Het hardlopen is eigenlijk best goed gegaan na de ellende van het zwemmen en het fietsen. Km tijden nog eens bekeken, achtereenvolgens 5.04, 5.00 5.04 5.03 en 4.56. Dus dat geeft voldoende vertrouwen om dat ook wat langer vol te kunnen houden. Ik doe in augustus in Leiderdorp mee met een kwart.
Laatst gewijzigd door Ronald op vr 09 juni 2017 15:25, 1 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Ronald
Carbon Racefiets
Berichten: 8301
Lid geworden op: wo 24 mei 2006 21:11
Fiets: Cannondale Supersix
CTWT-lid: Ja
Locatie: Den Haag
Contacteer:

Re: Triathlon

Bericht door Ronald » vr 09 juni 2017 15:24

Mac944 schreef:
do 08 juni 2017 18:18
kwalificeerde ik me voor het 'WK OD voor Age Groupers' in Rotterdam en dat was dan wel weer grappig.
Nice. Ga je dat ook doen?

Gebruikersavatar
Mac944
Carbon Racefiets
Berichten: 3268
Lid geworden op: ma 07 januari 2008 18:10
Fiets: Canyon Ultimate CF
CTWT-lid: Ja
Locatie: Zandvoort
Contacteer:

Re: Triathlon

Bericht door Mac944 » vr 09 juni 2017 15:58

Lopen gaat dus gewoon goed, dat zijn prima kilometertijden, helemaal na een stukje zwemmen en fietsen. Tijd is inderdaad een probleem, ik ken het. Al loont het wel de moeite om een paar zwemlessen te nemen, daarmee kom je al snel op een niveau waarmee je niet heel hard gaat, maar wel zonder problemen het zwemmen kan finishen en niet als laatste aankomt.

Rotterdam ga ik inderdaad doen, dat komt voor geen meter uit de week na de hele triathlon in Almere, maar als geboren Rotterdammer wilde ik dit niet missen. En uiteraard is het een WK met een knipoog, ik zie het meer als de toerversie voor het WK wielrennen, maar wel gaaf om erbij te zijn.

Qua raakvlakken met wieleroerisme, in juli doe ik de Alpe d'Huez long course triathlon, tijd niet heel belangrijk, meemaken wel.
________________________
http://www.swimbikerun.nl

Gebruikersavatar
spokes
Moderator
Berichten: 1916
Lid geworden op: vr 13 november 2009 10:32
Fiets: 1+1+1
CTWT-lid: Ja
Locatie: Naarden

Re: Triathlon

Bericht door spokes » ma 26 juni 2017 11:16

Haha, dat klinkt herkenbaar, waar haal je de tijd vandaan. Zo zwem ik elke zaterdagochtend van 6:30 tot 8:00. Ik wordt meestal voor gek verklaard als ik dat vertel, maar het went en eerlijk gezegd duurt mijn weekend inmiddels langer wanneer ik niet begin met zwemmen. Het is momenteel juist het fietsen waar ik al die trainingsuren niet aan wil besteden.

Voor de triathlons is het in maanden juni/ juli niet bepaald lastig om een mooi programma op te stellen. Nagenoeg elk weekend zijn er mooie evenementen, zowel lokaal, opkomend als gerenommeerd.
Waar de top van de Nl-se triathlonsport aan de start verscheen in Oude-Gastel starten ik voor het derde jaar op rij in Zeewolde. Een triatlon die ik al vaker heb omschreven als een van de beter georganiseerde evenementen. Elk jaar groeien ze een beetje, breiden ze het deelnemersveld uit en zorgen met kleine aanpassingen in het parcours voor meer dan genoeg uitdaging. Dit jaar startte er op de od deelnemers is de 2e en 4e divisie en was er vrije inschrijving.
Op de fiets van Amersfoort naar Zeewolde leerde mij dat wind wind redelijk gunstig op het parcours stond, een lang deel wind mee en een lang stuk tegen, dus gewoon starten met een hoge velg voor en dicht achterwiel. Ik startte in de laatste categorie. Voordeel is dat met een 2e en 4e divisie wedstrijd er veel goede deelnemers zijn die dus niet in mijn startserie zitten. Dit was goed merkbaar.
Als laatste van alle groepen mocht de vrije serie om 13:40 het water in. Zonder wetsuit ivm de hoge watertemperatuur. Dit levert altijd grappige gesprekken op, waar de 1 twijfelt over deelname omdat hij/zij niet in een wetsuit mag zwemmen, wordt een ander blij van het idee dat dat pak niet aan hoeft, want dat is voor sommigen al een onderdeel op zichzelf. Mij maakt het niet zoveel uit, ik zwem redelijk, zowel met als zonder wetsuit.
Goed zonder wetsuit dus, en het had de hele ochtend ook al een beetje geregend dus echt lekker was het buiten niet. Ook het water was niet echt verwarmend. Ik ging daarom vrij laat het water in, niet inzwemmen, gewoon aan de kant hangen tot de toeter ging. Waar velen nog met elkaar aan het grappen waren hoorde ik ineens een toeter en zette snel af van de kade. Na een paar slagen was het compleet stil om mij heen en ik twijfelde of ik het wel goed gehoord had aangezien ik altijd met oordoppen zwem. (voordeel daarvan is geen water in je oren en je wordt er minder duizelig van)
Maar toen ik mijn hoofd wat verder uit het water stak zwommen er verderop voor mij duidelijk andere (snellere) zwemmers. Ik had dus gewoon een hele goede start en om mij heen zwommen veel langzamere zwemmers waardoor ik geen enkel moment heb hoeven vechten. Ik kwam daardoor goed in mijn ritme en ik moet zeggen, dat zwemmen zonder wetsuit beviel goed. Bij de eerste boei liet ik een zwemmer voorgaan om het geworstel te ontwijken om vervolgens in haar kielzog verder door te trekken. Ik hield het tempo goed vast en kom mij goed oriënteren. Ik maakte ik uit de aanmoedigingen langs de kant toen we door een smal kanaal zwommen op dat de dame voor mij de tweede dame in de wedstrijd was. Dit bevestigde mijn vermoeden dat ik goed aan het zwemmen was en ik deed er alles aan om het tempo in de tweede ronde van 750 meter vol te houden. Uiteindelijk kwam ik na 1500 meter vlak na deze dame in 25.54 over de mat de wisselzone in, goed voor een 13e zwemtijd in de serie waar ik natuurlijk blij mee ben.
Ook de wissel ging goed. In Nijkerk is bij de wissel fietsen-lopen mijn triathlonschoen stukgegaan en daarom had ik besloten om mijn fietsschoenen al in de wisselzone aan te doen. Dat verliep perfect en al snel zat ik op de fiets op weg naar de dijk richting Harderwijk. Aangezien de dijk voor de triathlon wordt afgesloten voor verkeer mag je hier de hele weg benutten, dit gedeelte was wind mee en al snel zat ik in een lekker ritme en haalde ik fietsers voor mij in. Dit waren ook nog deelnemers die voor mij gestart waren, het was dus lastig om te bepalen of en hoeveel ik naar voren aan het opschuiven was. Maar het ging lekker. De eerste scherpe bocht liet de wind wat meer vanaf de zijkant waaien en de bocht daarna bracht je vol in de wind. Dat werd beuken, maar ik besloot om vooral mijn cadans het tempo te laten bepalen. de snelheid zakte uiteraard, maar ik werd nog niet ingehaald. Sterker nog, voor mij kwamen nog steeds fietsers in beeld die ik kon oprapen en binnen de vereiste 25 seconden nadat je de stayerzone inkomt kon inhalen. Omdat je twee rondes moest fietsen zat er, terug richting de wisselzone een keerpunt bij een rotonde waardoor je opnieuw aan hetzelfde rondje begon. Pas nu werd ik ingehaald door de fietsers die gemiddeld zo'n 1 a 2 km sneller dan ik reden. Ook de tweede ronde ging goed en op het wind tegen gedeelte hield ik mij nu minder in, het was zwaar, maar ik probeerde gewoon zo hard mogelijk te blijven fietsen. Na 1.07.12 kwam ik na ruim 41 km terug in de wisselzone om in recordtijd mijn wissel te volbrengen. Tot en met die wissel had ik eigenlijk een perfecte race en ik lag daardoor 10e overall, en 3e in mijn categorie.

Bij start met lopen had ik eigenlijk nergens last van. Meestal is de overgang fietsen lopen er 1 waar je nog wel eens moet zoeken om je loopbenen te vinden, misschien is het wel de ervaring. Ik liet mijn hartslag oplopen en zat in een tempo wat voor mijn doen goed was. Maar het ging niet vanzelf. Zoals ingecalculeerd kwamen de snellere lopers mij als snel voorbij, want zoals bekend is lopen niet mijn favoriete onderdeel. Het leuke van het loopparcours in Zeewolde is dat je heen en weer loopt en dus redelijk kunt zien wat er voor en achter je loopt. Ik heb gewoon mijn best gedaan om een tempo te blijven lopen waarbij ik mij goed voelde, maar kon niet voorkomen dat ik behoorlijk aan het terugvallen was. Na 51.18 kwam ik over de finish (vorig jaar was ik bijna 2 minuten sneller :oops: ) maar kon niet anders dan tevreden terugkijken op een mooi en perfect georganiseerd evenement. 12e in de leeftijdscategorie en 27ste (van de 123) overall. Het is tijdens de wedstrijd droog gebleven, ik heb genoten, enige nadeel is dat ik terug naar Amersfoort de tegenwind nog 1 keer moest trotseren en hoe kan het ook anders vlak voordat ik thuis was er toch nog een bui overtrok waardoor ik doorweekt thuiskwam.

Ik blijf het herhalen triathlon is echt een sport waar je, ook als fietser, verslaafd aan kan raken. Het competitieve, de verschillende onderdelen, het onvoorspelbare. Voor mij is het voor dit seizoen (helaas) wel weer genoeg. Door de blessure die ik heb opgelopen in de voorbereiding op de Rotterdam Marathon heb ik geen andere doelen gesteld dan wat ik al van plan was. Overigens heb ik daar geen last meer van. Ik wil nu vooral gaan proberen om lekker te blijven fietsen en het plezier in lopen te krijgen waardoor ik mij hierin kan verbeteren. Wie weet sta ik dat aan het eind van dit jaar nog aan de start van een mooie nieuwe uitdaging of verleg ik grenzen in 2018.
Laatst gewijzigd door spokes op ma 26 juni 2017 14:21, 3 keer totaal gewijzigd.

Gebruikersavatar
Mac944
Carbon Racefiets
Berichten: 3268
Lid geworden op: ma 07 januari 2008 18:10
Fiets: Canyon Ultimate CF
CTWT-lid: Ja
Locatie: Zandvoort
Contacteer:

Re: Triathlon

Bericht door Mac944 » ma 26 juni 2017 13:22

Mooie prestatie en mooi verhaal Spokes! Als je dat lopen op het niveau van je zwemmen en fietsen krijgt dan doe je vooraan mee (maar dat weet je zelf natuurlijk ook wel).

Oud-Gastel moet ik ook maar eens op de agenda zetten, dat moet een leuke wedstrijd zijn als ik alle verhalen mag geloven.
________________________
http://www.swimbikerun.nl

Gebruikersavatar
Mac944
Carbon Racefiets
Berichten: 3268
Lid geworden op: ma 07 januari 2008 18:10
Fiets: Canyon Ultimate CF
CTWT-lid: Ja
Locatie: Zandvoort
Contacteer:

Re: Triathlon

Bericht door Mac944 » di 01 augustus 2017 14:50

Vorige week heb ik de Alpe d'Huez duathlon en long course triathlon gedaan. Erg mooi en erg gaaf, en erg zwaar. Redelijk vergelijkbaar met een hele triathlon. Op de vrijdag is er ook nog een kortere triathlon overigens.

Hier een verslag: http://www.amstelracing.nl/?p=948
________________________
http://www.swimbikerun.nl

nicov
Fiets met zijwieltjes
Berichten: 138
Lid geworden op: ma 11 mei 2009 19:25
Fiets: Canyon Ultimate CF
CTWT-lid: Ja

Re: Triathlon

Bericht door nicov » zo 13 augustus 2017 09:12

Gister heb ik mijn eerste sprint triathlon gedaan, de Perskindol 020 in Amsterdan. Tijdens de inschrijving en de briefing regende het nog behoorlijk, maar toenwe het water in mochten werd het droog. Het zwemmen bestond uit 2 rondjes van 375 meter met daartussen even 20 meter over het strand rennen. Zwemmen was een mix van schoolslag en borstcrawl. Vorig jaar was eigenlijk alles nog schoolslag, dus dat is een verbetring. Helaas is mijn borstcrawl nauwelijks sneller dan mijn schoolslag, dus wat tijd betreft ben ik er niet op vooruit gegaan. Na een kleine 100 meter over het strand en door het gras kwam ik na 21:50 in T1. Wissels gingen tot nu toe vaak erg langzaam dus deze keer heb ik beter opgelet. Inclusef wetsuit uitdoen verliet ik T1 na 2:56, niet slecht voor mij. Het fietsen bestond uit 4 rondjes van ent iets meer dan 5km. Het eerste stukje rond de wisselzone was erg smal, je kon daar eigenlijk niet inhalen, en een stukje was ook nog 2 richtings verkeer. Erg opletten dus. In een scherpe bocht ook nog iemand die de bocht niet hield en tussen de tegeliggers terecht kwam met een val partij tot gevolg. Gelukkig zat ik er zelf niet bij, maar we moesten wel voorzichtig lang de plek van de valpartij. Het fietsen ging best aardig, met 36:17 de 17e tijd van de dag. T2 ging voor mij ook weer best vlot in 1:38 en daarna 1 ronde van ongeveer 5 km lopen. Ik kan merken dat ik de laatste tijd weinig op sneldheid heb getraind in voorbereiding op Almere want het ging langzamer dan gehoopt. In 24:05 was ik rond.
Zo'n korte afstand is best leuk om te doen, dus dat ga ik volgend jaar zeker vaker doen en hopelijk met betere tijden op het zwemmen en lopen.

Gebruikersavatar
Ronald
Carbon Racefiets
Berichten: 8301
Lid geworden op: wo 24 mei 2006 21:11
Fiets: Cannondale Supersix
CTWT-lid: Ja
Locatie: Den Haag
Contacteer:

Re: Triathlon

Bericht door Ronald » zo 13 augustus 2017 18:13

Mooi Nico!

Ik heb vandaag meegedaan aan de Triathlon in Leiderdorp. Vorig jaar eraan geproefd met de sprintafstand, vandaag voor het eerst de olympische afstand. Toch andere koek, maar ging ondanks de dubbele afstand sneller dan vorig jaar. Alleen lopen iets lager tempo. Daar merk je vooral dat de afstand gaat tellen. Wissels kunnen nog wat professioneler 😳 maar overall blij met de prestatie.

Tijd: 2:39:26
Zwemmen 1500 m: 34:58
Wissel 3:47
Fietsen 40 km: 1:05:48
Wissel 3:12
Lopen 10 km 51:43

nicov
Fiets met zijwieltjes
Berichten: 138
Lid geworden op: ma 11 mei 2009 19:25
Fiets: Canyon Ultimate CF
CTWT-lid: Ja

Re: Triathlon

Bericht door nicov » di 12 september 2017 21:30

Afgelopen zaterdag mijn eerste hele triathlon gedaan, de Challenge Almere.

Ik weet dat ik langzaam zwem, maar dit was de overtreffende trap. Na 1:52 bijna als laatste uit het water. Het positieve is dat ik dit jaar wel alles borstcrawl heb gedaan, terwijl ik vorig jaar de halve nog volledig schoolslag moest doen. In de wissel was ik nog steeds in de slomo stand, ik had geen zin om me te haasten. Vanwege het weer toch maar besloten arm- en beenstukken aan te doen, en overschoenen, fietsshirt en windstopper. Er stonden nog een stuk of 5 fietsen in het Parc Fermee, bijna iedereen van de halve afstend was ook alweg. Na een zeer langzame wissel van 17 minuten gaan fietsen. Fietsen zelf ging wel goed met een tijd van 5:31. Het motiveert na zo'n langzame start best om 180km alleen maar mensen in te halen. De 2e wissel ging ook weer langzaam met 11 minuten. Het lopen veel te snel gestart. Het was mijn eerste marathon en iedereen had me gewaarschuwd om niet te snel te starten. Maar dus toch te snel. het eerste rondje ging onderde 40 minuten, maar daarna ieder rondje langzamer. Alle waterposten gewandeld en daar tussen gerend. De laaste 2 rondjes gingen in ongeveer 50 minuten. De marathon tijd was 4:47.

Uiteindelijk na 12:42 moe maar voldaan gefinshed.

Proeme
Alu Racefiets met Carbon achtervork
Berichten: 1026
Lid geworden op: ma 04 augustus 2014 07:09
CTWT-lid: Ja

Re: Triathlon

Bericht door Proeme » di 12 september 2017 22:39

als laatste uit het water, slomo stand, langzame wissels, ieder rondje langzamer...

man, je bent gefinished. Alleen dat al verdient veel respect! :oke: :oke: :oke: :oke: :oke:

Gebruikersavatar
Mac944
Carbon Racefiets
Berichten: 3268
Lid geworden op: ma 07 januari 2008 18:10
Fiets: Canyon Ultimate CF
CTWT-lid: Ja
Locatie: Zandvoort
Contacteer:

Re: Triathlon

Bericht door Mac944 » wo 13 september 2017 07:36

Mooi verhaal Nico, gefeliciteerd met je finish! Frustrerend om zo lang over het zwemmen te doen, maar mooi om dan een grote inhaalrace op de fiets te kunnen beginnen. Ik ken het ;-)

Zelf deed ik ook de lange afstand, mijn zesde hele alweer. In 2015 finishte ik in 10:15 en ik hoopte dit jaar onder de 10 uur te duiken. Met een minder dan perfecte aanloop en sub-optimale omstandigheden zat dat er niet in en deed ik er uiteindelijk 10:34 over. Op zich prima natuurlijk, maar op geen enkel vlak ging het zoals ik wilde. Bovendien zag ik rond km 168 een flink gat in de weg over de hoofd en maakte ik een mooie salto over mijn fiets. Gelukkig landde ik in het gras en hadden mijn lichaam noch mijn fiets noemenswaardige schade, al deed en doet mijn rug nog aardig zeer. De marathon lukte wel, maar echt snel ging dit niet. Maar goed, weer een finish en weer veel geleerd.

En weer een paar mooie actiefoto's gescoord, waaronder deze met lang shirt van CTWT dat ik in T1 toch maar over mijn trisuit heb aangetrokken.

Afbeelding
________________________
http://www.swimbikerun.nl

Gebruikersavatar
spokes
Moderator
Berichten: 1916
Lid geworden op: vr 13 november 2009 10:32
Fiets: 1+1+1
CTWT-lid: Ja
Locatie: Naarden

Re: Triathlon

Bericht door spokes » wo 13 september 2017 11:19

Ik heb jullie allebei intensief gevolgd zaterdag. Niet in almere, maar via de app en livestream. Van Maarten kan ik inmiddels wel een aardig wedstrijdbeeld schetsen tijdens een evenement en het verliep, muv de val die je aan da hand van tussentijden ook niet zal zien, volgens mij ook wel zo.
Nico volgens via de app was bijzonder. Toen ik jouw naam als deelnemer op de hele zag staan drong pas tot mij door wat voor een super uitdaging jij aanging. Zeker omdat wij ongeveer gelijktijdig met triathlons gestart zijn en ik er een paar keer over getwijfeld heb of ik wel aan een hele triathlon zou willen beginnen en of ik het überhaupt zou kunnen. En dan weet ik ook dat ik een stuk beter kan starten dan jij omdat mijn zwemniveau beter is. bijna 2 uur zwemmen klinkt mij als een bijna onmogelijke opgave. Daarna fietsen kan dan bijna niet meer tegenvallen. Wat ik zo kon zien werd jij in de tweede fietsronde ingehaald door de koplopers in de wedstrijd en dat lijkt mij een apart gevoel. Als je dan nog weet dat je nog 90 km moet fietsen en een marathon moet lopen is je mentale weerbaarheid wel heel erg groot. Ik zag je looptijden en die zagen er in het begin heel erg goed uit. Goed die tussentijden liepen vervolgens terug maar de marathon (je eerste toch?) ruim onder de 5 uur lopen terwijl je er al een prestatie op zich hebt opzitten vind ik nog steeds supergoed.
Ik vind het superknap van je en maak een hele diepe buiging voor je. Ik ga volgend jaar in ieder geval weer starten in Almere, alleen wel op de halve. Wie weet start ik dan in 2019 toch nog een keer op de hele.
Chapeau mannen!!

Gebruikersavatar
kaj_666
Carbon Racefiets
Berichten: 3452
Lid geworden op: vr 26 mei 2006 01:32
Fiets: Wilier Izoard
CTWT-lid: Ja
Locatie: Maastricht
Contacteer:

Re: Triathlon

Bericht door kaj_666 » ma 09 oktober 2017 08:10

Ik denk dat het in dit topic het best op z'n plek is, dus maar even hier... Ik ben intussen ook wat aan triatlon begonnen, al heb ik een broertje dood aan zwemmen en is het momenteel nog vooral run-bike-run.. Misschien dat ik deze winter het zwemmen wat kan opkrikken, dan wordt het (hoop ik) vanzelf minder vervelend :P

Anyway, gisteren meegedaan aan het NK Run-Bike-Run in Spijkenisse. Niet met echt veel ambitie, behalve wellicht om een voor mezelf acceptabele wedstrijd af te leveren en proberen mijn clubgenootjes voor te blijven. Ik ben pas in augustus weer begonnen met lopen, dus het was een beetje de vraag of ik al 10 én 5 km op een dag hard kon rennen. Ik had in de opbouw gemerkt dat de snelheid wel ok is, maar de vraag was of mijn lijf en leden de afstand goed aan zouden kunnen. 2 maandjes om van alleen fietsconditie op te bouwen naar hardlopen is conditioneel prima te doen, maar op het gestel is het nogal een aanslag... Goed, ik zou wel zien hoe het zou gaan... Over 40 km heen en weer fietsen over de dijk maakte ik me minder zorgen, maar dat bleek een beetje een misrekening.

De start van het looponderdeel ging prima, ik wist dat ik op 10km vooral niet te gek van start moest gaan en liet de kanonnen voor me rustig weg lopen. Zelfs als je probeert in te houden, is de eerste kilometer meestal de snelste. Dat was ook nu zo.. Daarna had ik een fijn ritme te pakken net boven de 4 minuten per kilometer, wat goed aansloot bij mijn inschatting om tussen de 41 en 42 minuten te lopen. De laatste kilometers begon ik mijn heupen wel een beetje te voelen - mijn gebruikelijke euvel bij het hardlopen, en de reden waarom ik er door de jaren heen al bijna net zo vaak mee gestopt ben als dat ik het daarna weer heb opgepakt.. Nou goed, als het niet erger wordt dan hindert het het lopen niet. Na 41.30min dook ik de wisselzone in.
Alle verhalen van mensen die zeggen dat je dat wisselen moet oefenen ten spijt, had ik dat natuurlijk niet gedaan. Mijn schoenen zaten al geheel professioneel volgens de elastiekjesmethode aan mijn fiets, en eerlijk gezegd snap ik niet echt what the fuss is about, het ging gesmeerd. (Ok, ik weet dat de wissel van zwemmen naar fietsen het ingewikkeldste is, hier is het gewoon een kwestie van schoenen uit, helm op en gaan).
Eenmaal op de fiets snel een gelletje naar binnen en begonnen met drinken, zodat ik de komende anderhalf uur ook nog een beetje door zou komen. Mijn benen hadden het hardlopen duidelijk niet zo goed verteerd, want ik kon echt totaal geen vermogen leveren. Ik haalde wel wat mensen in, maar ik kwam geen moment lekker in m'n ritme. Vooraf had ik gegokt dat 40 per uur wel haalbaar zou moeten zijn (dat zou het ook moeten zijn...), maar ik had al snel door dat dat hem niet ging worden. Na 1u04 doffe ellende mocht ik weer afstappen. 238 watt gemiddeld, het is eigenlijk triest.. Ter vergelijking: begin augustus heb ik in de Ironman van Maastricht gefietst in een relay-team en toen had ik 235 watt gemiddeld, over 180 km... Nee, dit was niks.
Ik was bijna blij dat ik weer kon gaan lopen. Een clubgenootje liep vlak voor me, en ik had de stiekeme hoop hem nog in te kunnen halen. Ik was nog niet goed en wel vertrokken of ik hoorde de speaker roepen dat er bij iemand de kramp in schoot, en dat bleek die clubgenoot te zijn. De strijd om hem te kloppen was dus snel gestreden.. Zelf had ik wel weer een lekker ritme te pakken, al voelde ik ook overal dat de kramp er bijna in schoot. Rennen na fietsen is ook een vak apart, dat ik nog maar een paar keer geoefend had. Maar het tempo bleef eigenlijk prima, ondanks dat ik het in de 4e kilometer erg lastig had. Maar goed, ik had me vooraf ingesteld op een lijdensweg tijdens de 2e run, en die bleef achterwege. Na 2 uur en 8 minuten over de finish, waar ik vooraf had gehoopt onder de 2u05 te kunnen. Nou ja, voor een eerste serieuze run-bike-run was ik best tevreden. Nu nog even oefenen op die overgang van lopen naar fietsen, dat gaat me veel slechter af dan andersom!

De tijden:
Run 1: 41:30 (4:06 min/km)
Wissel 1: 0:52 min
Bike: 1:04:05 (37,0 km/h)
Wissel 2: 1:00 min
Run 2: 20:45 (4:04 min/km)


Eigenlijk moet ik zeggen dat dit wel naar meer smaakt, volgend jaar toch maar eens wat triatlons meepikken en zien of ik m'n loopsnelheid nog wat kan opkrikken. Dat fietsen komt wel weer, hoop ik..

Gebruikersavatar
spokes
Moderator
Berichten: 1916
Lid geworden op: vr 13 november 2009 10:32
Fiets: 1+1+1
CTWT-lid: Ja
Locatie: Naarden

Re: Triathlon

Bericht door spokes » ma 09 oktober 2017 08:29

Met zulke looptijden en in potentie een goed fietsresultaat krijg je een leuk wedstrijden. Als je het zwemmen oppakt en dat levert wat op dat doe je standaard mee voor de podiumplekken. Wordt het zwemmen een strijd op zich maar je nog steeds dikke kans op top 10 noteringen.
Het zwemmen is zwaar, maar daar win je geen wedstrijden, je verliest ze daar hooguit (zoals ook op de wissels ;-)).
Misschien wordt het eens tijd voor een triathlonclinic in 2018 voor de geïnteresseerden.

Ik heb mijn eerste evenement in 2018 weer ingepland, ik wil/ga mijn tijd op de 1/2 van Almere met 17 minuten verbeteren en onder de 5 uur finishen.

Gebruikersavatar
Mac944
Carbon Racefiets
Berichten: 3268
Lid geworden op: ma 07 januari 2008 18:10
Fiets: Canyon Ultimate CF
CTWT-lid: Ja
Locatie: Zandvoort
Contacteer:

Re: Triathlon

Bericht door Mac944 » ma 09 oktober 2017 12:55

Mooie ervaring Kaj en prima tijden! Ik sta er altijd verbaasd over hoe hard iedereen loopt en fietst bij die RBR wedstrijden. Dan loop je kilometers onder de 4 minuten en word je alsnog aan alle kanten voorbij gesprint, het is echt een andere wereld. Maar jouw splits lijken me zoals spokes zegt een prima basis, weinig verval en gewoon snel. Hoe is je zwemmen nu? Hoe lang doe je bijvoorbeeld over de kilometer?

En de fuss about wisselen na het fietsen, ik zou zeggen ga eens voor de lol na T1 kijken hoe de gemiddelde triatleet dat doet en je weet precies wat er allemaal mis kan gaan ;-)
________________________
http://www.swimbikerun.nl

Gebruikersavatar
kaj_666
Carbon Racefiets
Berichten: 3452
Lid geworden op: vr 26 mei 2006 01:32
Fiets: Wilier Izoard
CTWT-lid: Ja
Locatie: Maastricht
Contacteer:

Re: Triathlon

Bericht door kaj_666 » di 17 oktober 2017 14:09

Mac944 schreef:
ma 09 oktober 2017 12:55
Hoe is je zwemmen nu? Hoe lang doe je bijvoorbeeld over de kilometer?
Tja, ik zou het eerlijk gezegd niet weten, ik heb al maanden geen zwembad van dichtbij meer gezien... :oeps: Maar goed, ik heb me inmiddels ingeschreven voor de 111-triathlon in Bilzen en ik wil ook de Indeland-triathlon (halve triatlon) bij Aken gaan doen, dus ik zal toch weer eens moeten beginnen. Maar laten we het houden op: mijn zwemmen is momenteel volstrekt hopeloos :lol:

Gebruikersavatar
spokes
Moderator
Berichten: 1916
Lid geworden op: vr 13 november 2009 10:32
Fiets: 1+1+1
CTWT-lid: Ja
Locatie: Naarden

Re: Triathlon

Bericht door spokes » ma 07 mei 2018 14:05

Afgelopen zaterdag startte voor mij het triathlonseizoen weer. Omdat ik geen fan van het hardlopen ben wilde ik geen risico lopen dat zo vroeg in het seizoen het zwemmen vervangen zou worden voor een extra looponderdeel ivm de lage watertemperatuur. Dus werd de eerste wedstrijd dit seizoen Breukelen, zwemmen in een 25-meterbad.
Ik startte in de 2e van 5 series. Bij de start bleek dat we maar met 4 man in een baan lagen en na wat tijdenvergelijken was duidelijk dat ik voorop zou zwemmen. 80 baantjes is saai, maar omdat alles wel goed ging en de 3 heren netjes achter mij aan konden bleven zwemmen kon ik (misschien net iets te) relaxed de km volzwemmen in 16.47. Tijdens de wissel op een nat pas gemaaid grasveld had ik ervoor gekozen om de fietsschoen in de wisselzone aan te doen en niet op de fiets. Ik was zelfs zo snugger om al het natte gras nog even van mijn wielen te vegen voordat ik opstapte. Na wat technisch geslinger door Breukelen draai je op de brug over het Amsterdam-Rijnkanaal en rij je eerst langs het kanaal richting Utrecht. Omdat ik als eerste uit mijn serie uit het water en op de fiets was had ik geen richtpunt voor mij. De 1e serie was immers 30 minuten voor ons gestart. Na een km of 3 kwam er een keerpunt en ging het nagenoeg kaarsrechte fietsparcours terug langs Breukelen en richting Weesp. Ik kon perfect mijn achterliggers inschatten en de nr 2 uit mijn serie reed zo'n 500/750 meter achter mij. Ik lag dus lekker stevig vooraan in de serie.
Na 18 km begon ik het wat zwaarder te krijgen. Het tempo lag nog steeds boven de 37/u maar begon wat in te zakken en inmiddels was de eerste snellere achtervolger mij al voorbij. Richting Abcoude verlaat je het kaarsrechte parcours voor een lusje door de polder wat je uiteindelijk terugbrengt langs het kanaal terug in de startrichting. Ik werd nog 2 keer ingehaald en kon terug op de route naar Breukelen het tempo weer wat omhoog krijgen. Het stuk terug over de brug richting de wisselzone is een heerlijke plek om de benen vol te laten lopen. De langzamere fietsers uit de 1e serie die 30 minuten voor mij waren gestart worstelden zich omhoog en ik kon er met gemak voorbij. Met 1.06.01 is het voor mij geen geweldige fietstijd, maar ook zeker geen slechte. Dan het lopen. Mijn minst favoriete onderdeel. Ik had onderweg al gemerkt dat ik mijn eigen tijdsregistratie weer eens verprutst had, op verkeerde knopjes van de Garmin gedrukt maar ik dacht dat de totaaltijd nog wel enigszins klopte. Ik miste nu een hartslag en een kilometertempo en moest dus puur op gevoel lopen. Tijdens het lopen wordt ik altijd voorbij gelopen door veel snellere lopers, maar ik merkte wel dat de gaten wat minder snel dichtgelopen werden. Ook op het loopparcours zit een keerpunt. Dat betekent dat je (op de terugweg naar start/ finish) precies kunt zien wie er achter je loopt en hoe ver. Uiteindelijk ben ik nog zo'n 5 keer ingehaald en kwam ik na 2.14.57 over de finish (mijn klokje gaf 2.11 aan, maar dat klopte dus totaal niet) Mijn looptijd was 49.22, alles wat ik onder de 50 minuten loop beschouw ik als een goede tijd! Op zich was ik dus wel tevreden, ik heb voor mijn doen goed gelopen, had sneller moeten zwemmen en kan nog wat harder fietsen. Eerste mogelijkheid om mij te verbeteren zijn de clubkampioenschappen. Een uurtje lekker knallen, ik hoop alleen dat er nog wat last minute aanmeldingen voor de A en vooral B groep bijkomen. Ik kan nog wel wat concurrentie gebruiken :twisted: :oeps:

Gebruikersavatar
Thierry le Brun
Prince of Spain
Berichten: 10660
Lid geworden op: vr 26 mei 2006 07:12
Fiets: Wilier,Giant,Stevens
CTWT-lid: Ja
Locatie: Harderwijk

Re: Triathlon

Bericht door Thierry le Brun » ma 07 mei 2018 14:11

dacht je in de app Almere genoemd had. Breukelen ben ik ook nog doorgekomen met de TT Leusden en daar stonden idd aardig wat wegafzetters e.d.
Had ik je wellicht daar ook nog kunnen zien.
trainen doe ik zelden, fietsen des te meer

Gebruikersavatar
spokes
Moderator
Berichten: 1916
Lid geworden op: vr 13 november 2009 10:32
Fiets: 1+1+1
CTWT-lid: Ja
Locatie: Naarden

Re: Triathlon

Bericht door spokes » ma 07 mei 2018 14:18

Thierry le Brun schreef:
ma 07 mei 2018 14:11
dacht je in de app Almere genoemd had. Breukelen ben ik ook nog doorgekomen met de TT Leusden en daar stonden idd aardig wat wegafzetters e.d.
Had ik je wellicht daar ook nog kunnen zien.
Had gekund, maar was volgens mij maar een klein stukje, alleen vanaf de rotonde bij het station van Breukelen tot net over de brug volgens mij. Ik heb gelukkig geen "last" van pelotons gehad.

Gebruikersavatar
Thierry le Brun
Prince of Spain
Berichten: 10660
Lid geworden op: vr 26 mei 2006 07:12
Fiets: Wilier,Giant,Stevens
CTWT-lid: Ja
Locatie: Harderwijk

Re: Triathlon

Bericht door Thierry le Brun » ma 07 mei 2018 14:28

spokes schreef:
ma 07 mei 2018 14:18
Thierry le Brun schreef:
ma 07 mei 2018 14:11
dacht je in de app Almere genoemd had. Breukelen ben ik ook nog doorgekomen met de TT Leusden en daar stonden idd aardig wat wegafzetters e.d.
Had ik je wellicht daar ook nog kunnen zien.
Had gekund, maar was volgens mij maar een klein stukje, alleen vanaf de rotonde bij het station van Breukelen tot net over de brug volgens mij. Ik heb gelukkig geen "last" van pelotons gehad.
wij ook niet van traithlonners ;-) :oke:
trainen doe ik zelden, fietsen des te meer

Gebruikersavatar
Alwin
Moderator
Berichten: 4993
Lid geworden op: wo 24 mei 2006 06:57
Fiets: Look 675
CTWT-lid: Ja
Locatie: Schijndel
Contacteer:

Re: Triathlon

Bericht door Alwin » di 08 mei 2018 13:29

spokes schreef:
ma 07 mei 2018 14:05
Ik kan nog wel wat concurrentie gebruiken :twisted: :oeps:
Hoe is het met je sprint? Ik ga natuurlijk 59:50 in je wiel hangen...... :twisted:
2018 moet weer een serieus fietsjaar worden. Alleen nog een doel uitzoeken!

Gebruikersavatar
spokes
Moderator
Berichten: 1916
Lid geworden op: vr 13 november 2009 10:32
Fiets: 1+1+1
CTWT-lid: Ja
Locatie: Naarden

Re: Triathlon

Bericht door spokes » wo 09 mei 2018 07:58

Alwin schreef:
di 08 mei 2018 13:29
Hoe is het met je sprint? Ik ga natuurlijk 59:50 in je wiel hangen...... :twisted:
Ik kan absoluut niet sprinten.. Tactisch plan is dus voor de hand liggend, gewoon lekker rijden en vanaf de laatste klim volle bak om de sprint te ontlopen. Hopelijk lukt het dan om je die laatste 11 seconden ook nog achter me te houden.. ;-)

Gebruikersavatar
kaj_666
Carbon Racefiets
Berichten: 3452
Lid geworden op: vr 26 mei 2006 01:32
Fiets: Wilier Izoard
CTWT-lid: Ja
Locatie: Maastricht
Contacteer:

Re: Triathlon

Bericht door kaj_666 » vr 11 mei 2018 19:23

Zondag mijn eerste triatlon, de 111 in Bilzen.. Ik weet dat Maarten (Mac944) ook aan de start staat, dus het (wellicht ietwat onrealistische) doel is duidelijk :lol:

Gebruikersavatar
Mac944
Carbon Racefiets
Berichten: 3268
Lid geworden op: ma 07 januari 2008 18:10
Fiets: Canyon Ultimate CF
CTWT-lid: Ja
Locatie: Zandvoort
Contacteer:

Re: Triathlon

Bericht door Mac944 » za 12 mei 2018 09:23

kaj_666 schreef:
vr 11 mei 2018 19:23
Zondag mijn eerste triatlon, de 111 in Bilzen.. Ik weet dat Maarten (Mac944) ook aan de start staat, dus het (wellicht ietwat onrealistische) doel is duidelijk :lol:
Nou, mooi is dat, daar gaat mijn idee van rustig alles uitproberen en even opwarmen tijdens mijn eerste triathlon van het seizoen :lol:

Als ik jouw zwem/fiets/looptijden zie dan gaat het wel goedkomen morgen, benieuwd hoe je alles aan elkaar gaat knopen. Helaas starten we niet om dezelfde tijd. Ik verwacht er, afhankelijk van de omstandigheden, de lengte van de wisselzones en de exactheid van de individuele afstanden rond de 3:45-3:50 over te doen, al viel mijn eerste loop-na-het-fietsen vorige week wel even tegen. En fietsen na zwemmen heb ik nog niet gedaan. In elk geval tot morgen!
________________________
http://www.swimbikerun.nl

Plaats reactie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast